Дали петок е вашиот ден за грав?

Македонските трпези не можат да се замислат без грав. Дали петок е вашиот ден за оваа
мешунка, дали го сакате посен или со месо, не е важно, сѐ додека го користите редовно.
Се прашувате зошто да го имате макар еднаш до два пати во неделата на вашето мени?
Зрното грав е полно со протеини и растителни влакна. Има и железо во својот состав кое ни
дава поголема енергија и подобар и поздрав метаболизам.
Една чаша грав, или пак 170 гр варен грав содржи околу:
240 калории, 17 гр протеини, 44 гр јаглехидрати, 0.6гр масти, 11 гр растителни влакна
Со оваа доза ќе си овозможите 36% од дневно препорачаниот внес на Витамин В9, исто толку
железо, 21% калиум, 17% од дневниот внес за витамин В1, 26% магнезиум, 22% цинк, 16%
калиум, 4% за селен…
Да сумираме, овие зрна се полни здравје! А ако навистина сакате да знаете што внесувате во
организмот, тогаш изборот нека биде органски грав.

Покрај обичниот бел, ние имаме и барлоти или таканаречен шарен грав, кој е богат со
молибден, фолна киселина, протеини, В1 и В6 витамини, фосфор, манган, калиум, магнезиум…
Не двоумете се воопшто дали да го имате на трпезата – варен, потпечен, во салата или со туна
– дајте му го на организмот најдоброто!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related Posts